Φεστιβάλ Παραδοσιακού χορού

installguideΠερίληψη για το Φεστιβάλ Περίληψη για το Φεστιβάλ Περίληψη για το Φεστιβάλ  περισσότερα >>

Γλέντι την Κυριακή του Θωμά

typographyΤην Κυριακή του Θωμά  Την Κυριακή του Θωμά Την Κυριακή του Θωμά Την Κυριακή του Θωμά Readmore >>

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΟΥΛΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

"Βιογραφικό Σημείωμα Χορευτικού Τμήματος Σουλίου Πατρών"


         Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σουλίου ιδρύθηκε το 1980 και έκτοτε δημιουργεί δράσεις, εκδηλώσεις, πρωτοβουλίες, συνεργασίες και κυρίως επιτελεί το στόχο και το σκοπό, στο ακέραιο για τον οποίο ιδρύθηκε. Οι άνθρωποι που έχουν την τύχη να διοικούν το Σύλλογο τα τελευταία χρόνια, έχουν σε πολύ υψηλό βαθμό το αίσθημα της ευθύνης του έργου τους, το αίσθημα της δημιουργίας και με οδηγό το μεράκι και την έμπνευση, έχουν οδηγήσει το Σύλλογο σε ένα δυναμικό κοινωνικό κύτταρο με πανελλήνιο σεβασμό και αναγνωσιμότητα.
 Ένα από τα πιο δημιουργικά τμήματά του είναι το χορευτικό
“Το Χορευτικό Τμήμα Σoυλίoυ Πατρών ιδρύθηκε το 1990 σαν ώριμος και γόνιμος καρπός της προσπάθειας των κατοίκων του Δημοτικού Διαμερίσματος Σουλίου για δημιουργία ενός πολιτιστικού σημείου αναφοράς, που θα μπορούσε να απασχολήσει δημιουργικά την νεολαία, και όχι μόνο, της ευρύτερης περιοχής. Εξ' αρχής η χορευτική δραστηριότητα του Χορευτικού Τμήματος επικεντρώθηκε στην Ελληνική Χορευτική Παράδοση, στον Ελληνικό Λαϊκό Πολιτισμό και στις αξίες που αυτός πρεσβεύει, γενικότερα.
Στα 25 σχεδόν χρόνια, της έως και σήμερα λειτουργίας και δραστηριοποίησης του Χορευτικού μας Τμήματος, πάνω από 600 άτομα έχουν κατά καιρούς μετάσχει ενεργά και δραστηριοποιηθεί στις ενέργειες του Χορευτικού Τμήματος. Σήμερα το Χορευτικό Τμήμα απαριθμεί περίπου 150 άτομα, τα οποία σχηματίζουν έξι αντίστοιχες χορευτικές ομάδες, από προσχολική έως και προχωρημένη ηλικία.


Ήδη από τα πρώτα χρόνια της εμφάνισής του, το Χορευτικό Τμήμα έκανε αισθητή την παρουσία του στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις και παίρνοντας μέρος σε παραστάσεις σε διάφορες διοργανώσεις και φεστιβάλ. Το μεράκι και η διάθεση για εξέλιξη των μελών του Χορευτικού Τμήματος, το οδήγησε σε μια ιδιαίτερα επιτυχημένη και ολοκληρωμένη πορεία, αφού έχει πλέον καταφέρει να διαθέτει ένα σχεδόν πλήρες βεστιάριο, το οποίο αποτελείται από πιστά αντίγραφα παραδοσιακών φορεσιών (αντρικών και γυναικείων) από πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπως Περαχώρα Κορινθίας, Ανατολικής Ρωμυλίας (περιοχή Βόρειας Θράκης), Δυτικής Θράκης, Ανατολικής Μακεδονίας (περιοχή Δράμας), Νησιών Αιγαίου (Κυκλάδες), Ηπείρου και Κρήτης. Στα μελλοντικά σχέδια του Χορευτικού Τμήματος συμπεριλαμβάνεται και η ανάπτυξη και επέκταση του βεστιαρίου αυτού, καλύπτοντας ουσιαστικά πιο εξειδικευμένες ανάγκες.
Όπως προαναφέρθηκε, κύρια ενασχόληση του Χορευτικού Τμήματος είναι οι Ελληνικοί Παραδοσιακοί Χοροί, τα Έθιμα και η Λαϊκή Παράδοση του τόπου μας. Κινούμενοι στα πλαίσια αυτά, τα μέλη του Χορευτικού Τμήματος Σουλίου συμμετέχουν εδώ και αρκετά χρόνια σε σεμινάρια και συνέδρια χορού προκειμένου να διευρύνουν τις γνώσεις τους στα πιο πάνω αντικείμενα, αλλά και να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες. Μέχρι σήμερα τα μέλη του Χορευτικού Τμήματος έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν γνώση για τους χορούς, τα ήθη και τα έθιμα από πάρα πολλές περιοχές, μεταξύ των οποίων είναι η Ανατολική Ρωμυλία, η Δυτική Θράκη, η Ανατολική Μακεδονία (περιοχή Δράμας και Σερρών), η Κεντρική Μακεδονία (περιοχή Ημαθίας, Κιλκίς, Σιδηροκάστρου), η Δυτική Μακεδονία (περιοχή Αριδαίας, Κοζάνης), η Ήπειρος, η Θεσσαλία (περιοχή Πηλίου), η Πελοπόννησος, η Κρήτη, η Κύπρος τα Νησιά Αιγαίου (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα), και βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια για περαιτέρω επέκταση των περιοχών αυτών.
Η γαλούχηση των μελών του Χορευτικού Τμήματος στα πλαίσια του Ελληνικού Λαϊκού Πολιτισμού και η ενεργή ενασχόλησή τους με αυτόν έχει αποφέρει πολύ σημαντικά αποτελέσματα, κυριότερο των οποίων είναι η διοργάνωση Φεστιβάλ Λαϊκού Χορού, στα μέσα περίπου του καλοκαιριού κάθε έτους.
Ήδη με τη φετινή οι 24 - διοργανώσεις είναι πλέον πραγματικότητα, καθιερώνοντας την διοργάνωση αυτή σαν έναν πολιτιστικό θεσμό, στον οποίο έχουν φιλοξενηθεί Χορευτικοί Όμιλοι Πανελλήνιου κύρους και εμβέλειας. Ο θεσμός αυτός εξελίσσεται συνεχώς και κάθε χρόνο καταφέρνει αφενός να εντυπωσιάζει τους φιλοξενούμενους του και αφετέρου να αποκομίζει τις καλύτερες κριτικές και τα θετικότερα σχόλια από τον «πολιτιστικό κόσμο» της ευρύτερης περιοχής, αλλά και από τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Πέρα από τον θεσμό αυτό, διάφορα λαϊκά γλέντια, μικρότερης όμως απήχησης από τον Πανελληνίως πλέον καταξιωμένο θεσμό του Φεστιβάλ Λαϊκού Χορού, λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια κάθε έτους.
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί και να τονιστεί πως η παραπάνω επιτυχημένη πορεία του Χορευτικού Τμήματος έχει ποικιλοτρόπως και αμέριστα στηριχθεί και ενισχυθεί από τα εκάστοτε Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Σουλίου, μιας και η δράση των μελών του Χορευτικού Τμήματος είναι κατ' εικόνα και ομοίωση του ερασιτεχνισμού και των αξιών του.
Οι άνθρωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου Σουλίου Πατρών έχουν μπει για τα καλά στη ρίζα του πολιτισμού ξεσηκώνοντας χωριά με ταυτότητα τον πολιτισμό της Ελλάδας και θυμίζοντας μας ότι στην παράδοση μας δεν «χωράει» το εμπόριο αλλά ούτε και ομάδες επίδειξης με στόχο μόνο την προβολή.

Τέλος θα είναι σημαντική παράλειψη να μην αναφέρουμε τον υπεύθυνο του Χορευτικού Τμήματος, κ. Ιωάννη Καραγιάννη, ο οποίος με το μεράκι και τη διάθεσή του αποτελεί, από τη γένεση του Χορευτικού Τμήματος, την κινητήρια δύναμη για όλες τις δραστηριότητές του, αλλά και την πλέον αναγνωρίσιμη και σταθερή αξία μέσα στην πορεία των 25 - χρόνων του Χορευτικού μας Τμήματος.

Με Τιμή Για Το Δ.Σ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΟΥΛΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ «Η ΠΡΟΟΔΟΣ»  

Joomla Templates - by Joomlage.com